Jambo! Unjani! Hello! Hoi!

Wij zijn Christiaan en Tineke Baas. Met onze vier kids zijn we sinds 2008 actief betrokken bij het werk van Youth With A Mission (YWAM).

Onze journey samen begon in 1998. We ontmoetten elkaar tijdens E&R in Zeist. We trouwden in juni 2000, allebei nog studerend aan de PABO. Nu, 20 jaar later en vier kinderen rijker, hebben we er samen al veel avonturen op zitten ;-).

In 2008 deden we als gezin onze Discipelschap Training School in YWAM Okanagan, in Canada. Het was een bijzondere tijd waarin we God beter leerden kennen en meer oog kregen voor elkaar.

Tijdens de outreach op Ahousaht (Vancouver Island) en in Bella Coola ervoeren we hoe belangrijk het was om als gezin ‘te zijn’. In de communities waar we aan het werk waren was veel vaderloosheid, alcohol en drugsmisbruik. Ook had Ahousaht destijds het hoogste aantal zelfmoordpogingen per capita in de wereld.

We realiseerden ons hoe belangrijk het is om als gezin anderen te ontmoeten, te luisteren naar hun verhalen en HOOP te spreken in hun leven. We kregen hart voor het helpen van gezinnen en wilden graag meer leren.

In 2009 vertrokken we met onze 4 jonge kids en 6 koffers naar Zuid Afrika (het geboorteland van Tineke). Daar deden we de Family Ministries School. Hier leerden we over gezinssystemen, huwelijk, opvoeding, verslaving, counselling etc. Het hielp ons op weg om uit te reiken naar gezinnen in nood.

De jaren daarna zetten we ons in door het geven van huwelijksworkshops, helpen met jongeren kampen, lesgeven in verschillende scholen en het coachen van stellen in hun relatie.

Waar gezinnen uit elkaar vallen, wordt het leven ingewikkeld. Gezinsrelaties staan op het spel, gezondheid vermindert, in veel gevallen neemt armoede toe. Kinderen lijden hieronder. In tegenstelling tot kinderen uit gezonde gezinnen, moeten kinderen uit gebroken gezinnen extra hard werken. Hun kans om school af te maken vermindert en de kans om in aanraking te komen met justitie neemt zichtbaar toe.

Gezinnen die zelf sterk zijn, hebben een positieve invloed op hun omgeving, kunnen uitdelen aan anderen en brengen de Hoop die zo hard nodig is.

Ook raakten we meer internationaal betrokken bij het werk van YWAM Family Ministries. We organiseerden Forums waar gezinswerkers als wij elkaar kunnen ontmoeten voor opbouw, inspiratie en gebed. Prachtige initiatieven waardoor gezinswerkers die vaak vrij ge├»soleerd in het veld aan het werk zijn een ‘familie’ om zich heen kregen. Ze gingen meer samen werken, deelden hun expertise en kregen een luisterend oor als het even niet lekker liep.

In 2014 werden we deel van het Internationale Leiderschap van YWAM Family Ministries (ywam-fmi-org). Daarmee verschoof onze rol van lokale bediening naar internationale bediening.

In 2018 zijn we met ons gezin terug verhuisd naar Nederland. Voorlopig werken we vanuit YWAM Heidebeek in Heerde.

Sinds juni 2019, leidden we het Internationale Family Ministries Team. Onze focus ligt nu bij het opleiden van nieuwe gezinswerkers binnen de universiteit van YWAM (University of the Nations). Chris werd eind 2019 voorzitter van het Family Resource Center, die de curriculums ontwerpt, scholen registreert en de schoolleiders aanstuurt. Dit “center” is in 2022 omgezet naar de Faculteit voor gezinsstudies. Chris leidt het team dat nu het platform heeft gekregen om meer training en onderzoek uit te voeren.

Verder houden we ons bezig met het groeien van regionale Family Ministry Teams en het verder uitbouwen van het bestaande Family Ministries netwerk wereldwijd.

Wij zijn dankbaar dat wij ons steentje bij mogen dragen aan het brengen van HOOP in de wereld.