De grootste uitdaging in een multicultureel huwelijk

In een wereld die steeds kleiner wordt, worden de kansen op een multicultureel huwelijk steeds groter. Je ontmoet de liefde van je leven tijdens een geweldige reis ergens op de wereld en besluit samen verder te gaan. Niet over een nacht ijs natuurlijk, maar toch. Een multiculturele relatie is een grote uitdaging. En we krijgen er veel vragen over tijdens onze huwelijksworkshops. Hier een Q&A met Chris, als voorzetje.

de grootste uitdaging in een multicultureel huwelijk

Een multicultureel huwelijk – dat hebben we eigenlijk allemaal

Chris: Mijn eerste reactie is: Wat is een multicultureel (of gemengd) huwelijk? Mijn definitie is dat dit een huwelijk is tussen twee personen van verschillende nationaliteiten of culturen. Bijvoorbeeld een Nederlander die met een Zuid Afrikaanse trouwt (zoals ik) of een Christen die met een niet-Christen trouwt. Maar zelfs binnen deze grenzen kunnen de culturen van je gezin van oorsprong sterk verschillen. Met andere woorden: eigenlijk heeft iedereen een multicultureel huwelijk, tot op zekere hoogte.

multicultureel huwelijk

Waarop moet je letten als je een multiculturele relatie begint

Chris: Toen ik dit onderwerp onderzocht, ontdekte ik dat er in de 1e plaats niet veel materiaal is. Er zijn wel boeken, blogs en statistieken, maar het is niet een breed gedocumenteerd onderwerp. Eén van de opvallende conclusies is dat een multicultureel huwelijk een lager slagingspercentage zou hebben. De kans op een echtscheiding zou groter zijn. Op basis daarvan raadde ik mensen af om zo’n relatie aan te gaan voor het leven. Inmiddels ben ik van mening dat we allemaal een zekere mate van multi-culti huwelijken hebben. Als je bereid bent om energie, tijd en aandacht in het huwelijk te steken, dan kan het fantastisch zijn!

Het 2e is een conclusie uit meerdere getuigenissen van ervaringsdeskundigen. Bij hun allen klinkt één ding steevast door: neem niet aan dat je weet wat de ander bedoelt. In het Engels zeiden ze: “don’t assume!“. Vraag altijd door naar de bedoeling van verbale of non-verbale communicatie. Omdat we allemaal van verschillende achtergronden komen, is dit een sterkmaker voor elk huwelijk!

Tineke antwoordt in minder dan 90 seconden via deze video:

Als je jouw inzichten toe wilt voegen of een reactie hebt, zie hieronder 😉