Over hoe een onschuldige fietstocht een lesje communicatie werd …

Zondagmiddag is bij uitstek een middag om iets leuks samen te doen als gezin. En aangezien samen fietsen voor ons nog steeds een bijzonder iets is, maakten we deze zomer gretig gebruik van het heerlijke weer.

Zo ook deze zondag. We gingen samen een rondje fietsen. Althans, dat was het plan…

Onze weg zoekend door de wir war van straatjes in Heerde (in Zuid Afrika is alles keurig in blokken verdeeld – en zit je in 1 auto – heel handig) raakten we elkaar kwijt. Op het tweede kruispunt ging Chris namelijk links en ik rechts.

De meiden volgende Chris, de jongens mij en de chaos was compleet. “Waar gaan we heen?! Kun je niet even zeggen wat je wilt?!” Geirriteerd maakte ik rechtsomkeerd om mijn dierbare man te volgen, flink doortrappend, om vervolgens mijn ongenoegen kenbaar te maken over dit akkefietje. Dat werd begroet door gemopper en wat er volgde was nogal ongezellig…

Ik was nog lang niet klaar met mijn betoog, toen een van onze girls riep: “Hey mam, was jij niet diegene die les geeft over communicatie? Practice what you preach! Iets met een Matje of zo!”

Auch! ;-).

Ja, dat Communicatie Matje. Het beroemde (beruchte) Matje waar we onze communicatie trainingen mee doen. Want alhoewel ik heus niet voor een fietstochtje op het matje ga staan, was het wel interessant om te kijken waar dit dingetje mis ging.

Al fietsend en pratend kwamen we eruit dat het vast zat op onze onuitgesproken verwachtingen. We hebben ieder ons eigen beeld bij de situatie en we verwachten dat de ander hetzelfde beeld heeft. Waar een rondje fietsen voor mij 20 km lekker doortrappen is, was het plan van Chris om langs een leuke koffie tent te gaan en de kids te trakteren op een heerlijk ijsje. Oeps…

Later pakte ik het matje erbij en ging blokje voor blokje langs:

Wat gebeurde er – we gingen samen fietsen, Chris ging links, ik rechts, chaos, kinderen.

Wat dacht ik daarover – stom, je kunt toch wel even zeggen waar je heen wilt, dit wordt nooit wat, this was supposed to be fun.

Wat deed het met mij – ik voel me boos, geirriteerd, buitengesloten in Chris’ plan.

Wat wilde ik graag – samen gezellig op de fiets, kletsen, genieten van de natuur.

Wat waren mijn verwachtingen – dat we hetzelfde idee hebben over ons gezinsmoment 

Wat vind ik belangrijk – gezinsmomentjes zijn voor mij belangrijk, goede sfeer is belangrijk, overleggen.

Wat heb ik nodig – is dat we even een in-check momentje hebben, dat je me meeneemt in jouw plan, dat ik mijn plan kan vertellen, samen.

Toen dat eenmaal duidelijk was hebben heerlijk gefietst, koffie gedronken en ijsje gegeten…

We komen er wel!!

Ps. Ben je benieuwd naar het Communicatie Matje?
We geven met plezier workshops aan individuen, teams en groepen.

1 thought on “Over hoe een onschuldige fietstocht een lesje communicatie werd …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.