De Kracht van Verbinding

 

We are created for connection. Als we geen zinvolle verhoudingen hebben met mensen rondom ons, heeft dit ‘n negatieve invloed op onze gezondheid. Statistisch gezien ben je er slechter vanaf wanneer je eenzaam door het leven gaat dan dat je 15 sigaretten per dag rookt. Aan de andere kant, connectie stimuleert groei bij pasgeboren baby’s, en dit gaat je leven lang door. Elk contact prikkelt de hersenen om verbindingen te leggen. Intiem contact zorgt zelfs voor betere bloeddoorstroming en een gezonder hart.

De kracht van verbinding

Ondanks dat we dit allemaal weten neemt de eenzaamheid toe. Toen ik dit artikel tegenkwam op Nu.nl stond er 2 regels lager: Trouwen steeds minder populair onder Nederlanders. Op dertigjarige leeftijd was in de jaren 70 vrijwel iedereen getrouwd. Nu is dat nog slechts 31%. Vooral in de grote steden is trouwen voor je dertigste een uitzondering. Men woont wel samen, en wil in de toekomst ook trouwen, maar dat komt nu blijkbaar nog niet van pas.

Seks is gezond

Direct onder dit artikel stond een gerelateerd artikel over het effect van seks op de verbinding tussen partners, met name het krijgen van een orgasme. Goede seks waarbij beide partners tot een orgasme komen werkt verbindend. Opvallend genoeg heeft 10% van de vrouwen nog nooit een orgasme gehad. In de toelichting daarop zegt Liekens dat daar focus voor nodig is en je moet kwetsbaar durven zijn.

Conclusie?

Als ik deze lijntjes bij elkaar trek en in mijn eigen woorden giet, dan zie ik dit:

  • we hebben zinvolle sterke relaties nodig.
  • intieme verhoudingen zijn goed voor onze gezondheid.
  • we verlangen naar een persoon waarmee we ‘echt’ kunnen zijn.
  • sociale contacten maken vinden we lastiger dan vroeger.
  • we willen ons niet (nu) binden aan iemand anders door een huwelijk/verbond.
  • we hebben kwetsbaarheid nodig om goed te kunnen binden.

Het doet mij denken aan de mythe van Tantalus. Hij zit gevangen in een meer met heerlijk drinkwater en hij heeft een tak met vruchten boven zijn kop. Maar, als gevolg van zijn slechte keuzes eerder in het verhaal, kan hij nergens bij.

Welke conclusie trek jij als je dit lijstje ziet?