Het beste wat wij onze kinderen kunnen geven is een geweldige relatie.

Tijdens één van onze coachingsgesprekken onlangs kwam ik deze spreuk van David Mace tegen. 

En wat is het waar! Er is zoveel onderzoek gedaan dat bevestigt dat de relatie van ouders grote invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Hoe gezonder de relatie van de ouders, hoe veiliger het thuis is en hoe beter de ontwikkeling van kinderen verloopt.

het beste wat je je kinderen kan geven is een geweldige relatie

Bij ons thuis is het heus niet altijd veilig. Als ik onze kids hoor vechten is het alsof ik in een spiegel kijk … oeps. Toch is dit een belangrijke waarde van ons gezin; we willen onze kinderen de ruimte geven om zichzelf te kunnen ontwikkelen, vrij de wereld in te kunnen stappen omdat ze weten dat ze altijd op thuis kunnen terugvallen.

Dat een veilig en fijn thuis niet altijd vanzelfsprekend is, zien we om ons heen. Overal. Op school. In de kerk. Gezin-zijn is pittig. Naast werk, kerk en school thuis de boel lekker aan de gang houden gaat niet vanzelf. Het eerste wat er vaak bij inschiet is onze eigen relatie. We zorgen ervoor dat de dingen buiten de deur goed blijven draaien, want er wordt op ons gerekend. Thuis zijn we bek-af en houden we weinig energie over voor elkaar en de kids. Herkenbaar? Of gaat dat alleen bij ons zo?

Door de coaching die we zelf krijgen staan we momenteel intensief stil bij onze waarden en prioriteiten. Zijn we okay samen? Wat voor cijfer geven we onze relatie? Een magere 5-je, of een riante 8? Komt wat we zeggen belangrijk te vinden overeen met wat we doen?

Op deze manier naar je relatie (en leven) kijken kan heel verhelderend zijn. Dus bij deze een aanzetje tot gesprek. Scoor de onderstaande uitspraken van 1-10. 1 = helemaal niet, 10 = super tevreden.

  • Ik voel me gehoord.
  • Ik kan goed luisteren.
  • Ik kan mezelf goed verwoorden als ik boos ben.
  • We kunnen goed samen oplossingen bedenken.
  • Ik voel me emotioneel verbonden met jou.
  • Ik ben tevreden over onze fysieke intimiteit.
  • Ik ben blij met de hoeveelheid tijd die we samen hebben.

Leg het eens naast elkaar … Wat zie je? Bespreek samen waarom je voor bepaalde scores hebt gekozen. Let op! Het uitleggen van het waarom is belangrijk, want de een meet anders (lees strenger, of op andere punten) dan de ander.

Heb je de smaak te pakken? Scoor dan ook eens je financien, de opvoeding, je social life etc. Kans bestaat dat je dingen ontdekt van elkaar die je niet wist ;-).