Achter de voordeur

Vorige week had ik even zo’n momentje… Chris ging terug naar Zuid Afrika voor een Universiteits vergadering van YWAM. En ik dacht… blij dat ik niet mee hoef, want ik was niet teruggekomen :p. Ondanks dat we er hier in Nederland al weer helemaal inzitten lijkt Zuid Afrika nog als de dag van gister.

Vorige maand waren we al weer een jaar in Nederland. Wat ging dat jaar snel. En toch ook zo langzaam. Na drie verhuizingen zitten we nu op een prachtige plek in Heerde die we ons thuis kunnen noemen. We zijn dankbaar voor alle mensen die ons hebben geholpen om weer te landen.

Je hoopt dan dat je er zo weer in zit, viel dat even tegen ;-). De re-entry, zoals dat met mooie woorden heet, is niet voor watjes. Emotionele processen, loslaten, rouwen en tegelijkertijd oude vrienden opzoeken, nieuwe contacten opbouwen… Langzamerhand vinden we ons plekje, op school, op het werk en in de kerk.

Ons werk bij Jeugd Met Een Opdracht zorgt voor genoeg leven in de brouwerij. Ik (Tineke) heb het Nederlandse Family Ministries Team onder mijn hoede gekregen en ben vooral bezig met zoeken naar wat er leeft in de Nederlandse gezinnen.

Een van de dingen die me zo opvalt is dat er veel gebeurd áchter de voordeur. In tegenstelling tot Zuid Afrika, waar vooral de kleurlinggemeenschap een soort gezellige camping is waar iedereen alles van iedereen weet, kan het hier zomaar zijn dat je buren problemen hebben waar jij geen weet van heb. En zo kan het ook dat je hoort van een stel wat gaat scheiden, terwijl je absoluut geen idee had dat het allemaal niet zo lekker liep.

Een ander ding wat me opvalt is dat we vaak denken dat wij de enigen zijn met onze struggles. Nu is dat volgens mij een wereldwijd probleem, niet voorbehouden aan Nederland, maar wel iets wat veel gezinnen juist achter de voordeur ‘gevangen’ kan houden.

Tijdens een van onze workshops stonden Chris en ik weer eens samen op ons Communicatie Matje een ruzie uit te spelen, om het matje uit te leggen. Een scenario wat bij ons thuis nogal eens voorkomt: iets met kinderen in bed leggen, iemand op zijn telefoon en de vaat die er nog staat. Het leverde echter zoveel herkenning op dat een van de echtparen zei ‘please los dit conflict even helemaal op, dan zijn wij er ook eeeindelijk uit!’ Een feest van herkenning ;-).

Die herkenning gunnen we iedereen. Er zijn zoveel initiatieven die dat faciliteren.

Mogen wij je aanmoedigen: spring erin! Doe de Huwelijksworkshop, een Hou Me Vast (EFT) workshop, vindt een ander stel om mee te spiegelen, of kom eens buurten in Heerde. Welkom!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.