Van lege agenda’s, reset-momenten, dromen en doen

De schappen liggen vol lege agenda’s, wachtend om weer vol geschreven te worden. Ik hou van papieren agenda’s. Het heeft iets hoopvols. Het geeft perspectief. De lege bladzijden herinneren me eraan dat ik weer mag kiezen hoe ik dit jaar invul.

De zomervakantie is voor ons een reset-moment. Even stilstaan. Reflecteren op het afgelopen jaar. En vooruit kijken. Dromen. Plannen maken. Kiezen.

Tijdens ons Family Camp op YWAM Heidebeek deze zomer, sprak ik een echtpaar met 3 jonge kinderen. Ze hadden een pittig jaar achter de rug als gezin en tijdens het Family Camp kwamen ze er achter dat ze elkaar een beetje kwijt waren. Het Camp was voor hen zo’n reset-moment. Even samen stilstaan. Bewust. Gesprekjes hebben die je in de drukte van het dagelijkse leven laat liggen. Gewoon, omdat het iets meer tijd vraagt en je niet precies weet hoe je dat nu weer aan moet kaarten.

Deze week van intensief en bewust samen zijn, herinneringen maken, gesprekken voeren, spelen en genieten was het moment waarop ze besloten komend jaar meer tijd te maken voor elkaar. Elkaar in de agenda te zetten. Een date night, een wandeling, een etentje. Dingen die er, als je het niet plant, er snel bij inschieten. 

Opvallend vond ik een artikeltje dat ik onder de neus geduwd kreeg, waarin stond dat het aantal echtscheidingen piekt in september. Na de vakantie, waar gezinnen hadden gehoopt op een gezellige tijd samen, maar waar de (menings)verschillen juist uitvergroot werden door het intensieve samen-zijn.

Leg die lege agenda’s op tafel. Naast elkaar. Niet alleen als stel, maar ook met de kids. En prik momenten waarop je écht samen bent. Waar je tijd hebt om de gesprekken te beginnen die je niet even tussendoor wilt of kunt voeren. 

En op die momenten vraag dan eens aan elkaar: “hoe gaat het eigenlijk met ons?” Hoe gaat het met ons huwelijk? Staat we er nog een beetje hetzelfde in? Hoe gaat het met onze communicatie, onze ruzies, onze intimiteit?

Maar ook als gezin. Hoe doen we het als ouders (leuke vraag om aan je tieners te stellen). Wat loopt lekker? Wat niet? Wat zou je graag anders zien in huis? Wat moeten we vooral blijven doen?

Mag dit nieuwe jaar een jaar worden van kiezen voor connecten met elkaar. 

Heb je behoefte aan meer input?

Denk dan eens aan een Huwelijksworkshop of meld je aan voor Relatie Coaching en versterk je relatie door individuele gesprekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.