Wat zijn jouw favoriete jeugdherinneringen?

De zomer komt eraan… Een tijd van samen zijn, connecten en tijd voor elkaar. Even die wifi uit en terug naar de basics. Als het kan even eruit, misschien wel kamperen of juist een huisje, in Nederland of Anderland. Ook een tijd om te reflecteren, eens terug te kijken op het afgelopen jaar, hoogte en dieptepunten te evalueren en energie op te doen voor het komende jaar.

Tijdens onze huwelijksworkshops en gezinstrainingen vragen we deelnemers om eens terug te denken aan vroeger. Wat zijn de gave momenten die je je kunt herinneren. Meer dan de helft van de deelnemers beschrijft hoe de vakanties een highlight waren in hun jeugd. 

“Mijn ouders hadden een eigen bedrijf, dus er werd altijd gewerkt. Maar die ene week in de zomer waren mijn ouders er voor ons. Dat was de week dat mijn vader op zijn blote voeten liep en vergeten leek te zijn dat hij een bedrijf had,” zei een van onze studenten vorige week.

“Ik herinner me dat we met elkaar op de camping stonden en gezellig spelletjes deden,” zei een ander.

Met elkaar verbinden is belangrijk. We zijn als mensen ‘geschapen voor connectie’. God heeft dat in ons systeem ingebouwd toen Hij zei: “Laat Ons mensen maken naar Ons beeld.” In onze afspiegeling van wie God is, zit die behoefte aan verbinden verweven: samen-zijn.

Brene Brown, die veel onderzoek heeft gedaan op het gebied van verbinding, schrijft in haar boek Verlangen naar Verbinding: “Verbinden, het vermogen om je verbonden te voelen, is neurologisch bepaald, dat is waarom we hier zijn!

Echt connecten kost tijd. En naast dat we dat het hele jaar door doen, geeft de vakantie extra gelegenheid om die verbinding te verstevigen. Samen leuke dingen doen, gesprekjes voeren tijdens het fietsen of wandelen, even de volledige aandacht geven en krijgen… kostbare momenten!

Wij hebben op tafel een potje gesprekskaarten staan, leuk om in de auto of bij het kampvuur te vragen en beantwoorden. Hieronder alvast een beginnetje ;-).

  • Wat zou je doen als je een dag onzichtbaar zou zijn?
  • Welke 4 woorden vind je bij jezelf passen?
  • Welk compliment kun je aan elk van de gezinsleden geven?
  • Als je 3 wensen mocht doen, welke zouden dat dan zijn?
  • Wat vind je het leukst aan ons gezin?
  • Wat mis je bij ons thuis?
  • Wat zou je aan God willen vragen?
  • Waar zou je naar toe gaan als je in de tijd kunt reizen?
  • Wat zou je wel eens willen weten van je ouders?

Met de vakantie voor de deur, wensen we je veel aandacht en tijd voor elkaar toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.